top of page
Več

MLETJE KAVE

Mletje je pravzaprav najpomembnejši korak pri pripravi kave. Kakovost mletja ima največji vpliv na to, kakšnega okusa bo pripravljena kava, ne glede na način priprave. Zakaj kavo sploh meljemo?Kavno zrno skrbno varuje arome in okuse in takoj po mletju začne izgubljati tako na aromi, kot na okusu. Gre za to, da je kavno zrno kot tako, slabo topljivo v vodi in z mletjem ta proces pospešimo, saj na milijone celic v katerih so zaprte razne spojine, izpostavimo zraku. Seveda je topnost odvisna tudi od temperature in pritiska s katerim voda doseže kavo. Glede na način priprave se spreminja tudi čas, kako dolgo je kava v stiku z vodo. Krajši kot je ta čas, bolj fino mora biti kava zmleta. V osnovi poznamo dve vrsti mlinčkov za kavo. Prvi so takšni, ki z rezili sesekljajo kavo. So cenovno ugodni in praktični, njihova pomanjkljivost pa je, da so nekonsistentni, saj se drobci kave precej razlikujejo v velikosti, kar ne zagotavlja enakomerne ekstrakcije. Drugi so kavni mlinčki, ki za mletje uporabljajo tako imenovane mlevne kamne. Kava zmleta na ta način je bolj konsistentna, prav tako kamni kave ne poškodujejo na način kot jo lahko rezila. Njihova negativna lastnost pa je ta, da so nekoliko dražji pa tudi večji in težji od mlinčkov z rezili.

Poglejmo si, kako moramo kavo zmleti za posamezen način priprave.

Turška priprava: za turški način priprave potrebujemo najbolj fino mleto kavo. Struktura naj spominja na moko.

Espresso aparat: za espresso potrebujemo zelo fino mleto kavo, vendar moramo med prsti še čutiti nekaj strukture.

Kafetiera: za kafetiero potrebujemo fino mleto kavo, ki spominja na fino mleto sol. Enako mletje svetujemo tudi za pripravo kave z AeroPressom.

Filter: za pripravo filter kave potrebujemo srednjo grobost kave. Podobno grobo mleti soli. Ti načini se med seboj kar precej razlikujejo in moramo mletje prilagoditi glede na okus in čas ekstrakcije. Vsekakor mora biti mletje za Chemex bolj grobo, kot recimo za filter kavni aparat.

French press: za french press potrebujemo grobo mleto kavo, kjer lahko razločno vidimo koščke kave. Spominja na zemljo za presajanje.Na naši spletni strani lahko najdete priročen kavni mlinček ikoničnega japonskega proizvajalca Hario, ki je primeren za vse načine priprave kave, za mletje pa uporablja keramične kamne, ki ohranijo kar največ arome pri pripravi najboljše skodelice kave. Veliko užitkov ob mletju!

Featured Posts

Search by Tags

bottom of page